Muziek op school Amsterdam

 

Muziekles heeft vele voordelen voor een kind. Zo ontwikkelen kinderen tijdens de muziekles motorische vaardigheden en sociale vaardigheden. Daarnaast leren kinderen patronen herkennen door ritmes en beats. Dit helpt bij vakken als wiskunde. Door het onthouden van liedjes en noten wordt ook het kortetermijngeheugen en later het langetermijngeheugen getraind. Muziek op school  Amsterdam wordt aangeboden op vele (basis)scholen en ook zijn er doorgaans extra programma’s beschikbaar. De Rijksoverheid wil dat iedere basisschool in 2020 structureel muziekonderwijs geeft omdat het bijdraagt aan de brede vorming van kinderen.

 

Muziekles heeft opvallende voordelen

 

Muziekles is zeer belangrijk in het onderwijs. Kinderen leren om zich creatief te uiten en krijgen een veilige omgeving waarin ze leren om opbouwende kritiek te geven en te ontvangen. Muziek op school kan kinderen dus helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen doordat negatieve feedback omgezet wordt in een positieve verandering. Tijdens groepslessen ervaren kinderen dat er voor iedereen ruimte voor verbetering is en dat het helemaal niet erg is om niet perfect te zijn. Een instrument leren bespelen vraagt daarnaast geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Dit zijn vaardigheden die op veel momenten in het dagelijks leven goed van pas komen. Daarnaast is muziek maken gewoon erg leuk!

 

Mogelijkheden voor muziek op school in Amsterdam

 

Voor Amsterdamse (basis)scholen zijn er zeer veel mogelijkheden om de muzieklessen vorm te geven. Zo kan er bijvoorbeeld met de hele klas ingeschreven worden voor de A’DAM Music School. Hierbij werkt de klas in één schooljaar toe naar optredens in de A’DAM Toren met de eigen band. Als knallende afsluiter van het jaar wordt er een optreden verzorgd in The Loft of Sir Adam. Muziek in School verzorgt vrolijke, actieve muzieklessen in de muziekspeeltuin. Centraal tijdens de lessen staat het spelen met boomwhackers en schoolinstrumenten. Het ontwerpen van muziek speelt ook een grote rol, samen met zingen, luisteren en bewegen.

 

Kennis van andere culturen

 

Muziek leert kinderen veel over andere culturen. Door te spelen op verschillende instrumenten wordt er een ontdekkingsreis gemaakt, van Cuba tot Afrika en Italië tot Duitsland. Doordat kinderen door het spelen op de piano, viool en bongo’s vertrouwd raken met de rol van muziek in andere culturen worden ze toleranter en staan ze meer open voor andere culturen. Ook leren kinderen in muziekgroepslessen samenwerken en hoe ze rekening houden met elkaar. Muziek heeft de kracht om een blijvende indruk achter te laten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *