Pannendak vervangen

 

Mogelijkheden en kosten voor pannendak vervangen

 

Als je eens echt goed om je heen kijkt in het Nederlandse straatbeeld, dan valt het je pas op hoe ontzettend veel daken van dakpannen zijn voorzien. Op zich is dat niet zo verrassend, want dakpannen zijn een goedkope manier van dakbedekking en op zich gaat zo’n pannendak best lang mee. In sommige gevallen zelfs 100 jaar. Toch zal ooit het moment aanbreken dat het verstandiger is om een pannendak te vervangen. Dat zou je eventueel zelf kunnen doen, maar schakel je hiervoor een specialist in, dan ben je er ook meteen zeker van dat de panlatten en de nokvorsten goed onder de loep worden genomen. Deze ondersteuning voor de dakpannen kan met de loop der jaren namelijk gaan rotten, breken of scheuren, met als gevolg lekkages.

 

Het kostenplaatje

 

Als we even de kosten voor het eventuele herstel van kapotte panlatten en nokvorsten buiten beschouwing laten, dan kunnen we een vrij eenvoudige rekensom maken voor het prijskaartje dat aan een pannendak vervangen hangt. Op hoofdlijnen heb je vandaag de dag keuze uit twee verschillende soorten dakpannen: betonnen of keramische exemplaren. De gemiddelde levensduur van betonnen dakpannen is 30 jaar, terwijl de keramische variant gemiddeld 50 jaar meegaat. Het stevigere materiaal waarvan de keramische dakpannen zijn gemaakt zorgt er ook voor dat ze iets duurder zijn dan het betonnen alternatief. Gemiddeld kost het plaatsen van een m2 betonnen dakpannen je 50 euro en bij keramische dakpannen 60 euro. Deze kosten zijn overigens inclusief montage en BTW. Een nieuw pannendak van 90 m2 kost je dus gemiddeld 4.500 tot 5.400 euro.

Voordelen van keramische dakpannen

 

Zoals je ziet is het onderlinge prijsverschil niet zo heel erg groot. Zeker als er sprake is van een pannendak vervangen waarbij het dak voorzien is van allerlei onderbrekingen (bijvoorbeeld een dakkapel), dan is de keuze voor de keramische variant meestal het verstandigst. Met behulp van speciale hulpstukken kan dit type dakpan namelijk ook gemakkelijk en nauwsluitend op lastige plekken worden aangebracht, zodat de kans op eventuele lekkages op dat soort risicopunten wordt geminimaliseerd.

 

Voordelen van betonnen dakpannen

 

Betonnen dakpannen hebben naast hun lagere prijs als voordeel dat ze groter zijn dan het keramische alternatief. Daardoor verlopen de werkzaamheden om een pannendak te vervangen doorgaans sneller. Daarnaast is het aangename van betonnen dakpannen dat ze maatvast zijn. Dat wil zeggen dat ze bij uiteenlopende weersomstandigheden niet krimpen of uitzetten, zodat er geen onnodige spanning op het dak kan ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *