Pianostemmen Delft

Een piano is een prachtig instrument. Deze moet goed onderhouden worden. Net zoals je auto elk kaar gekeurd moet worden, jij om de zoveel maanden naar de kapper gaat, is de zorg van je piano ook enorm belangrijk. Het is daarom aan te raden je piano regelmatig te laten stemmen.

 

Een piano stemmen Delft laat je doen door een pianostemmer. Een pianostemmer is een technicus gespecialiseerd in het onderhoud en stemmen van piano’s.

De meeste muziekinstrumenten kunnen de spelers zelf stemmen. Met een piano is dit een ander verhaal. Dit moet door een professional gedaan worden.

De prachtige klanken die een piano creëert komen tot stand door stempennen die correct gedraaid zijn. Er zijn in totaal meer dan 200 snaren die gestemd moeten worden. Om ervoor te zorgen dat elke snaar zijn juiste toon heeft en behoud is een technicus nodig die hier oor voor heeft. Naast het stemmen van piano’s hebben piano’s ook onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de klanken blijven klinken zoals ze zouden moeten. Wanneer je je piano goed onderhoud zal je slijtage voorkomen.

In Nederland zijn er een aantal professionele pianostemmers die uitmuntend werk verrichten. Twee hoog aangeschreven pianostemmers zitten in Delft. Je kunt terecht bij Pianostemmer J. Pelser en bij pianostemmer P. Verhulst.

Beiden bieden een soortgelijke service aan. Je kunt er je piano’s laten stemmen, terecht voor klein onderhoud, groot onderhoud of een ingrijpende revisie.

Het stemmen wordt eens per half jaar aangeraden, klein onderhoud eens per jaar en een groot onderhoud wordt één keer in de drie jaar geadviseerd.

 

Verschil klein onderhoud en groot onderhoud

Net zoals je je auto jaarlijks naar de keuring brengt, is het laten keuren van je piano jaarlijks ook te adviseren. Zo kunnen alle problemen die er zijn direct verholpen worden. Bij het klein onderhoud ligt de focus op de mechaniek van het hout, metaal, vilt en leer. Deze moeten allemaal exact afgesteld worden. Tijdens een kleine stembeurt worden eventuele afwijkingen verholpen.

Bij het groot onderhoud ligt de focus op de mechaniek. Deze wordt opnieuw afgesteld. Daarnaast worden draaipunten vernieuwd en wordt het vilt van de hamers opnieuw gemodelleerd.

Als je piano een ingrijpende revisie nodig heeft kan dit niet altijd door een pianostemmer gedaan worden. Bij een ingrijpende revisie wordt de piano opnieuw besnaard, worden de stempennen en het vilt vervangen. Dit wordt alleen geadviseerd wanneer de piano een bijzondere of emotionele betekenis heeft voor de eigenaar. De kosten kunnen flink oplopen omdat deze ook niet door de pianostemmers zelf worden uitgevoerd maar in externe gespecialiseerde piano-ateliers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *